Kijkwijzer gaat ook gelden voor YouTubers

Geplaatst op: 11-02-2020

Easybookings logo 2016YouTubers en vloggers moeten zich aansluiten bij de Kijkwijzer. Dat betekent dat ze vóór het afspelen aan hun kijkers duidelijk moeten maken of de video bijvoorbeeld geweld, grof taalgebruik, drugsgebruik of seks bevat. Ook krijgen de filmpjes een leeftijdsaanduiding, zodat meteen duidelijk is voor welke leeftijd ze geschikt zijn.

Het Commissariaat voor de Media gaat erop toezien dat YouTubers en vloggers zich aansluiten bij de Kijkwijzer. Doen ze dat niet, dan kan hen een boete worden opgelegd. Die regels gelden nu al voor tv-programma’s en gaan dankzij een nieuwe wet ook gelden voor de onlinevideo’s van alle Nederlandse YouTube-kanalen waarmee geld wordt verdiend. Hobbyisten vallen buiten de wet, maar populaire YouTubers als Enzo Knol en Dylan Haegens krijgen er wel mee te maken.

De wet is het gevolg van een Europese richtlijn die bepaalt dat de lidstaten van de Europese Unie erop moeten toezien dat minderjarigen worden beschermd tegen schadelijke filmpjes. Die richtlijn moet in de hele EU uiterlijk 19 september ingaan.

Minister Arie Slob (Media) is blij met dat de internetfilmpjes straks onder de Kijkwijzer vallen. ,,Kinderen kijken allang niet meer alleen tv. Vloggers zijn juist heel populair onder kinderen. Het is goed dat ouders straks worden gewaarschuwd welke filmpjes schadelijk zijn voor kinderen. Als kinderen bijvoorbeeld veel naar geweld kijken, raken ze daaraan gewend. Met behulp van de Kijkwijzer kunnen we ze daartegen beschermen.’’

Al in 2015 besloot de Tweede Kamer dat de regels die gelden voor televisieprogramma’s óók moeten gelden voor videodiensten. Dat het zo lang heeft geduurd, heeft volgens verantwoordelijk minister Slob te maken met onderhandelingen die met Google moesten worden gevoerd. De internetgigant is het moederbedrijf van YouTube en het Europese hoofdkantoor zit in Ierland. Omdat Google – en dus ook YouTube – Ierse bedrijven zijn, zei de ChristenUnie-bewindsman dat hij de invoering van de Kijkwijzer niet kon afdwingen. Google stelde lange tijd dat dit praktisch onmogelijk was.

In de Tweede Kamer maakt het CDA zich al langer sterk voor regels waardoor kinderen worden beschermd tegen geweld en grove taal. In 2018 maande Kamerlid Harry van der Molen minister Slob nog tot snelheid, geïnspireerd door zijn zoontje dat vaak naar video’s op YouTube kijkt. ,,Ik kan als ouder moeilijk bepalen of die wel geschikt zijn.’’ De Kijkwijzer noemde hij toen ‘een prima hulpmiddel’.

Bron: AD.nl

Keuze uit ruim 2.000 Artiesten, Groepen, Shows & Acts – Jaarlijks verzorgen wij 3.000 boekingen door heel Nederland.